خواص لوبیا سبز | رادیونوجوان
خواص لوبیا سبز
به طور کلی لوبیا دارای انواع سفید، قرمز، چشم بلبلی و چیتی است و تا وقتی که لوبیا، سبز و تازه است از دار و دسته سبزیجات به شمار میرود، ولی وقتی غلاف و دانههای آن خشک شود از گروه حبوبات یا بهتر بگوییم جزو بنشنها محسوب میشود.
در کل لوبیا سرشار از ویتامینهای A، B، C و مواد معدنی آهن، فسفر، کلسیم و پتاسیم است. البته بد نیست بدانید لوبیا خشک فاقد ویتامین C بوده اما از نظر پروتئین و ویتامین E غنیتر است.
مطالب مرتبط : خواص و مضرات انواع لوبیا و کاربرشان در رژیم غذایی | رادیونوجوان
لوبیا سبز طبع خنکی دارد. بنابراین از گرمازدگی جلوگیری میکند و به جهت مدر بودن به دفع سموم بدن کمک مینماید. این سبزی ارزشمند به دلیل دارا بودن مقدار زیاد اسیدفولیک و آهن قادر است تا حدودی در رفع کمخونی و پیشگیری از بروز حملات قلبی موثر باشد. همچنین لوبیا سبز به جهت مواد فیبری از افزایش قند و کلسترول بد خون جلوگیری میکند.
یبوست و بواسیر را درمان میکند. فشار خون را کاهش میدهد و به دلیل غنی بودن از ویتامینهای گروه B تقویتکننده فوقالعاده سیستم اعصاب به شمار میآید. به طور کلی لوبیا از باقالی بهتر و نفخ آن کمتر بوده ولی از نخود نفاختر است. لوبیا سبز را همه سنین میتوانند بخورند، اما کسانی که معدههای ضعیف دارند یا بچههای کوچک به علت نفاخ بودن باید آن را کمتر مصرف کنند.
خوب است بدانید لوبیا سبز در مقایسه با لوبیا خشک بسیار کالری دارد به طوری که در 100 گرم آن تنها 30 کالری انرژی نهفته است، در حالی که در 100 گرم لوبیا قرمز و سفید خشک 340 کالری و لوبیا چشمبلبلی 130 کالری انرژی نهفته است. البته ناگفته نماند هنگام طبخ از مقدار کالری انواع لوبیا اندکی کاسته میشود.
چه نوع لوبیا سبزی را خریداری کرده و چگونه آنها رانگهداری کنیم?
برای خرید لوبیا سبز بهتر است آن دسته از آنها را انتخاب نماییم که غلاف آنها سبز باشد و دارای پوستی لطیف و بدون نقطه های قهوه ای بوده و ترد و تازه باشند.
برای نگهداری از آن بهترین روش این است که آنها را نشسته در کیسه ای پلاستیکی قرار داده و در فریزر نگه دارید. لوبیا سبز را فقط می توان به مدت 1 هفته در فریزر نگه داشت.
مدت نگهداری لوبیا سبز در یخچال در صورتی که آن را در کیسه محبوس نکنیم 3 تا 4 روز است و در فریزر به صورت وکیوم 1 تا 6 ماه است. البته انجماد طولانی میتواند تا حدودی از ویتامین C و اسیدفولیک این سبزی بکاهد و طعم و مزه آن را نامطلوب و تند سازد. لذا بهتر است در هر فصلی از سبزیهای تازه آن فصل استفاده کنیم و مصرف سبزیهای منجمد را به حداقل برسانیم.
بهترین روش طبخ لوبیا سبز، بخارپز کردن آن است و لذیذترین غذایی هم که میتوانید از آن تهیه کنید، لوبیا پلو است. در اثر مخلوط کردن لوبیا با برنج پروتئین آن کامل شده و قدرت جذب آن در بدن بالا میرود. از سوی دیگر افزودن دارچین و گوجه فرنگی تازه را به این غذا توصیه میکنیم
فواید لوبیا سبز در سلامتی
لوبیا سبز با اینکه از کالری کمی برخوردار است(75/43 کالری در یک غلاف) از نظر تغذیه ای بسیار مقوی میباشد. لوبیا سبز منبعی غنی از ویتامین C،ویتامینK و منگنز است و همچنین ویتامینA، فیبر، پتاسیم، فولات، آهن،منیزیم، ویتامین B1، مس، کلسیم، فسفر، پروتئین، امگا3 و نیاسین است.
کمک به استخوان سازی
لوبیا سبز به دلیل داشتن ویتامین K، بسیار برای ساختن استخوانهایی قوی مهم است. ویتامین K1، پروتئین استئوکلسین (پروتئینی مهم و غیر کلاژنی در استخوان) را فعال میسازد. این پروتئین مولکولهای کلسیم را در استخوان نگه میدارد بنابراین بدون ویتامینK1، میزان استئوکلسین نیز کافی نمیباشد و پروسه معدنی شدن استخوان دچار نقص و تخریب میگردد.
حمایت از سیستم قلبی ـ عروقی
برای بیماران قلبی مبتلا به دیابت و بیمارانی که گرفتگی شریان دارند، تعداد کمی از غذاها که از آن جمله میتوان به لوبیا سبز اشاره نمود برای آنها مفید است. لوبیا سبز منبع غنی از ویتامینA(از نوع بتاکاروتن) و همچنین ویتامین C ، میباشد. این دو ماده مغذی، آنتی اکسیدانهایی مهم میباشند که در کاهش رادیکالهای آزاد موجود در بدن کمک میکنند. ویتامین C محلول درآب و بتاکاروتن، محلول در چربی میباشند. این دو آنتی اکسیدان محلول در آب و چربی به کمک هم از اکسید شدن کلسترول جلوگیری مینمایند زیرا کلسترول اکسید شده قادر است که به دیواره رگهای خونی بچسبد و از آنها بالا رود که نتیجه آن تصلب شریان، سکته و حمله قلبی است. مصرف مقدار کمی از بتاکاروتن و ویتامین C، از این عوارض جلوگیری مینماید و میتوان گفت مصرف یک استکان لوبیا سبز به میزان 16/6٪ ویتامینA و 20/2٪ از ویتامینC بدن را تامین مینماید. همچنین لوبیا سبز حاوی فیبر، پتاسیم، فولات و منیزیم میباشد که هر کدام از این مواد نقش موثری در تقویت سیستم قلبی ـ عروقی ایفا میکنند. منیزیم و پتاسیم با همکاری هم به کاهش فشار خون کمک میکنند در صورتیکه فولات مولکول خطرناکی بنام هموسستئین را به مولکولهای بی خطر تبدیل مینماید. به این دلیل که هموسستئین به طور مستقیم دیواره رگها را خراب میکند، بنابراین در صورت تغییر ندادن آن،میزان زیاد آن احتمال حمله قلبی و سکته را افزایش میدهد. همچنین فیبر که در لوبیا سبز موجود میباشد باعث کاهش فشار خون میگردد.
میزان مواد موجود در 100 گرم لوبیا سبز
ویتامین K | 00/20 میکرو گرم |
منگنز | 37/0 میلی گرم |
ویتامینC | 13/12 میلی گرم |
ویتامین A | 50/832 واحد |
فیبر | 00/4 گرم |
پتاسیم | 75/373 میلی گرم |
فولات | 63/41 میکروگرم |
آهن | 60/1 میلی گرم |
منیزیم | 25/31میلی گرم |
ویتامین B2(ریبو فلاون) | 12/0 میلی گرم |
کلسیم | 50/57 میلی گرم |
مس | 13/0 میلی گرم |
ویتامین B1(تیامین) | 09/0 میلی گرم |
فسفر | 75/48 میلی گرم |
پروتئین | 36/2 گرم |
امگا 3 | 11/0 گرم |
بالا بردن سلامتی روده
لوبیا سبز از مبتلاء شدن به سرطان روده جلوگیری میکند. ویتامین C و بتاکاروتن موجود در آن نیز سلولهای روده را از تخریب توسط رادیکالهای آزاد محفوظ میکنند.
فولات موجود در لوبیا سبز نیز از تخریب DNA و تغییر سلولهای روده جلوگیری میکنند حتی در مواردیکه سلولها به سمت سرطانی شدن پیش رفته اند نیز موثر میباشد. مطالعات نشان داده اند افرادی که در غذایشان از میزان زیاد ویتامین C، بتاکاروتن و فولات استفاده میکنند ریسک ابتلاء به سرطان روده در آنها کمتر از کسانی است که از این مواد استفاده نمیکنند. همچنین فیبر توانایی چسبیدن به سموم مسبب سرطان را دارد و قبل از آنکه این سموم بتوانند به سلولهای روده آسیبی برسانند آنها را از بدن بیرون میکند.
ماده مغذی با خاصیت ضد التهاب
ویتامینهای C و بتاکاروتن هر دو خاصیتی ضد التهاب دارند و این خاصیت آنها، لوبیا سبز را ماده ای مفید برای کاهش بیماریهایی که التهابات نقش موثری در آنها دارد (مانند آسم، آرتروز استخوانی و آرتروز) میسازد. همچنین به علت داشتن ویتامین ریبوفلاوین در کاهش حملات میگرن بسیار موثر است.لذا به کسانی که از این بیماری رنج می برند توصیه به مصرف آن می گردد.
آهن برای تامین انرژی
لوبیا سبز منبعی سرشار از آهن است. ماده معدنی که برای زنان در دوره قاعدگی که در معرض کاهش شدید آهن هستند بسیار ضروری است. لوبیا سبز در مقایسه با گوشت قرمز که یکی از منابع مهم برای تامین آهن است، همراه با تامین آهن،حاوی کالری بسیار کم است و فاقد هر گونه چربی نیز میباشد.
لوبیا سبز علائم یائسگی را کاهش میدهد
یائسگی، دورهای از زندگی زنان است که با علائم مختلفی همراه است. نتایج یک پژوهش بالینی نشان میدهد خانمهایی که روزانه میزان زیادی منگنز مصرف میکنند کمتر در معرض دل درد قرار میگیرند و خلق و خویشان بهتر است. لوبیا سبز منبع فوقالعادهی منگنز بوده و برای زنان یائسه بسیار مفید است. توصیه میکنیم در تهیهی غذاهایتان از این مادهی غذایی استفاده کنید.
لوبیا سبز خطر ابتلا به سرطان را کاهش میدهد
لوبیا سبز به طور سخاوتمندانهای حاوی رنگدانهی آنتی اکسیدانی به نام فلاوونوئیدها است. فلاوونوئیدها برای بدن ما بسیار مفیدند. نتایج پژوهشهایی که در دانشگاه Deakin استرالیا انجام شده نشان میدهد ترکیبات فلاوونوئیدی رشد سلولهای سرطانی سینه و روده ها را کاهش میدهد. یعنی زنده باد لوبیا سبز!
مطالب مرتبط : دفع خون شایعترین علامت سرطان روده بزرگ | رادیونوجوان
لوبیا سبز دوست مفصلهای شما
افزایش یک فنجان لوبیا سبز به سالادهای مورد علاقهتان باعث میشود که میزان پتاسیم دریافتیتان به میزان 19 درصد افزایش پیدا کند. واقعیت این است که بین آرتروز دستها و زانوها و میزان کم پتاسیم خون ارتباط زیادی وجود دارد.
ویتامین C آنتی اکسیدانی بسیار قوی است که به جذب آهن کمک میکند و در ساخت کلاژن تأثیر میگذارد. یک فنجان لوبیا سبزی که به غذاهایتان اضافه میکنید باعث میشود 19 درصد از نیاز روزانهتان به ویتامین C تأمین شود اگر بدنتان با کمبود پتاسیم مواجه باشد بیشتر در معرض درد مفاصل قرار میگیرید. اگر به سلامت مفاصلتان علاقمند هستید حتماً لوبیا سبز را در برنامهی غذاییتان بگنجانید. از این گذشته باید بدانید که پتاسیم نقش موثری در انعقاد خون ایفا میکند.
لوبیا سبز حاوی فیبرهایی است که قلبتان را نجات میدهد
فیبرهای حلّال موجود در لوبیا سبز باعث میشود که میزان کلسترول بد خون (LDL) کاهش یابد. علاوه بر این، متخصصان حوزهی تغذیه معتقدند که این فیبرها باعث کاهش التهاب و فشار خون میشوند. برای همین قلب را در سلامت نگه میدارند. یک فنجان لوبیا سبز 12 درصد نیاز روزانهی ما به فیبرهای غذایی را تأمین میکند. باید بگوییم که باقالی 19 درصد نیاز روزانه به فیبرها را تأمین میکند.
لوبیا سبز استحکام استخوانها را بالا میبرد
نتایج پژوهشها نشان میدهد که لوبیا سبز حاوی سیلیسیوم است که تراکم استخوانی زنان (غیر یائسه) و مردها را افزایش میدهد. در واقع لوبیا سبز استحکام استخوانها را بالا میبرد. نتایج پژوهشی که در موسسهی Rayne Institute انگلستان انجام شد نشان میدهد که بدن سیلیسیوم موجود در لوبیا سبز را بهتر از سیلیسیوم موجود در مواد غذایی دیگر جذب میکند. در نتیجه این ماده در خدمت نیازهای بدن قرار میگیرد به ویژه این که استحکام استخوانها را بالا میبرد.
لوبیا سبز میزان جذب آهن را بالا میبرد
ویتامین C آنتی اکسیدانی بسیار قوی است که به جذب آهن کمک میکند و در ساخت کلاژن تأثیر میگذارد. یک فنجان لوبیا سبزی که به غذاهایتان اضافه میکنید باعث میشود 19 درصد از نیاز روزانهتان به ویتامین C تأمین شود. زمانی که ویتامین c بدنتان بالا رود آهنی که مصرف میکنید بهتر جذب بدنتان میشود. به این ترتیب خطر کمبود آهن و کم خونی از شما دور میشود.
لوبیا سبز منبعی غنی از آهن است و مصرف آن به خانم های باردار بسیار توصیه میشود
مقدار آهن موجود در لوبیا سبز با گوشت قرمز برابری می کند .